marcello farabegoli projects

content of current page

Türkçesi aşağıda


Erwin Wurm

The half truth, 2016
Mixed media

You are warmly invited to follow the instruction drawing on the pedestal and balance the running shoe on your head.

Courtesy of the artist

“The half truth” is part of the ongoing series One Minute Sculptures, which Erwin Wurm has been continuously developing and expanding since the late 1980s. These works are exercises in which the artist explores fundamental aspects of sculpture, such as volume space and time, through interaction with the viewer. By encouraging unconventional uses of household items and everyday objects ‒ like a bucket, sweater, board, or, in this case, a shoe ‒ Wurm’s works blur traditional categories and challenge both individual and societal understandings of self and surroundings.

Erwin Wurm’s multi-faceted practice spans performance, sculpture, drawing, and photography, renowned for its absurd and interactive approach to formalism, blending it with objects and gestures from everyday life. Works like the “Fat Car” series or “Narrow House” play with the concepts of distortion and deformation, overturning conventional perceptions and the functionality of these elements. By highlighting the grotesque and the improbable, Wurm’s works disrupt rational thinking in an inclusive and engaging manner.

Erwin Wurm (*1957 in Bruck an der Mur, AT) lives and works in Vienna and Limberg. His work has been exhibited internationally and is part of collections worldwide. Selected shows include Albertina & Albertina Modern, Vienna (AT), Thaddaeus Ropac, Salzburg (AT), Fosun Foundation (CN), Biblioteca Nazionale Marciana, Museo Correr, Venice (IT), Tel Aviv Museum of Art (IL), Yorkshire Sculpture Park, West Bretton (GB), Galleria Poggiali, Florence (IT), Palais Populaire (DE), Taipei Fine Arts Museum (TW), Kunstmuseum Luzern (CH), Deutsche Guggenheim, Berlin (DE), Tate Modern, London, (UK), Centre Pompidou – Musée 
National d’Art Moderne, Paris (FR), and Austrian Pavilion at the 57th Venice Biennale (IT).

erwinwurm.at


Exhibition text: www.marcello-farabegoli.net/cermodern/

***


Erwin Wurm

Yarım gerçek, 2016
Karma medya

Kaide üzerine çizim yaparak talimatları takip etmeye ve koşu ayakkabısını başınızın üzerinde dengelemeye davetlisiniz.

Sanatçının izniyle
"Yarım gerçek", Erwin Wurm'un 1980'lerin sonlarından beri sürekli olarak geliştirdiği ve genişlettiği devam eden One Minute Sculptures serisinin bir parçasıdır. Bu çalışmalar, sanatçının izleyiciyle etkileşim yoluyla hacim, mekan ve zaman gibi heykelin temel yönlerini araştırdığı alıştırmalardır. Ev eşyalarının ve günlük nesnelerin ‒bir kova, kazak, tahta veya bu durumda bir ayakkabı gibi ‒ alışılmadık kullanımlarını teşvik eden Wurm'un çalışmaları, geleneksel kategorileri bulanıklaştırır ve hem bireysel hem de toplumsal benlik ve çevre anlayışlarına meydan okur.

Erwin Wurm'un çok yönlü pratiği performans, heykel, çizim ve fotoğrafçılığı kapsar. Eserleri, günlük yaşamdan nesneler ve jestlerle harmanladığı biçimciliğe yönelik absürt ve etkileşimli yaklaşımıyla bilinir. “Fat Car” serisi veya “Narrow House” gibi eserler çarpıtma ve deformasyon kavramlarıyla oynayarak geleneksel algıları ve bu unsurların işlevselliğini altüst ediyor. Grotesk ve olası olmayanı vurgulayarak, Wurm’un eserleri kapsayıcı ve ilgi çekici bir şekilde rasyonel düşünceyi bozuyor.

Erwin Wurm (*1957 Bruck an der Mur, AT) Viyana ve Limberg’de yaşıyor ve çalışıyor. Eserleri uluslararası alanda sergilendi ve dünya çapında koleksiyonların bir parçası. Seçili sergiler arasında Albertina & Albertina Modern, Viyana (AT), Thaddaeus Ropac, Salzburg (AT), Fosun Vakfı (CN), Biblioteca Nazionale Marciana, Museo Correr, Venedik (IT), Tel Aviv Sanat Müzesi (IL), Yorkshire Heykel Parkı, West Bretton (GB), Galleria Poggiali, Floransa (IT), Palais Populaire (DE), Taipei Güzel Sanatlar Müzesi (TW), Kunstmuseum Luzern (CH), Deutsche Guggenheim, Berlin (DE), Tate Modern, Londra, (BK), Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne, Paris (FR) ve 57. Venedik Bienali'ndeki (IT) Avusturya Pavyonu yer almaktadır.

erwinwurm.at


Sergi metni burada: www.marcello-farabegoli.net/cermodern/

error: Content is protected !!