marcello farabegoli projects

content of current page

Türkçesi aşağıda
Exhibition text / sergi metni burada: www.marcello-farabegoli.net/cermodern/


Gabriele Rothemann

Belonging and Belongings (Hab und Gut) No. 7, 2012
Pigmentprint

Reverse Glass Pictures (Hinterglasbilder), 2007/2014
Photography on Barytpaper

Courtesy of the artist

Europe’s history is marked by persecution, expulsion, expropriation, flight, emigration, and exile. Driven by existential necessity and the need for mobility, individuals gather their possessions and transport them to new destinations. In her work “Belongings and Belongings”, realised with large-format analogue X-ray photography, Gabriele Rothemann presents a container filled with personal items, symbolising this continuous fluctuation and serving as a reminder of how personal belongings reflect personal fates.

Similarly, Gabriele Rothemann’s “Reverse Glass Pictures” consist of staged photographs of children on the threshold of adulthood. Set in winter, these images capture the children aboard a train bound for an unknown destination. Their serene gazes out of the train window poignantly illustrate the inevitable and unceasing nature of this transition.
A multifaceted image-making process leads Gabriele Rothemann to her unique photographic language and symbolic world. In her practice, she captures connections, associations, and tensions of human nature, creating memory images that also incorporate social cross-references.

Gabriele Rothemann (*1960 in Offenbach am Main, DE, a German and Italian citizen) lives and works in Vienna. Since 2001 she has been a professor at the University of Applied Arts Vienna. She has received several awards, such as at German Academy in Villa Massimo in Rome and the City of Vienna Fine Arts Prize. Selected exhibitions include Hugenottenhaus Kassel (DE), Fotogalerie Wien (AT), 14 Bienal de La Habana (KU), Kunst Haus Wien (AT), Fotohof Salzburg (AT), Dom Museum Wien (AT), MUSA, Vienna (AT), Künstlerhaus Wien (AT), Kunsthalle Bremerhaven (DE), Villa Massimo, Rome (IT), Casina Pompeiana, Naples (IT), Jesuit Church Vienna (AT), Kasseler Kunstverein at Kunsthalle Fridericianum (DE), and Museum Bochum (DE).

gabrielerothemann.com

***

Gabriele Rothemann

Aidiyet ve Aidiyetler (Hab und Gut) No. 7, 2012
Pigmentprint

Ters Cam Resimler (Hinterglasbilder), 2007/2014
Barytpaper Üzerine Fotoğraf

Sanatçının izniyle

Avrupa'nın tarihine zulüm, sınır dışı etme, el koyma, kaçış, göç ve sürgün damga vurmuştur. Varoluşsal zorunluluk ve hareketlilik ihtiyacı tarafından yönlendirilen bireyler, eşyalarını toplar ve bunları yeni yerlere taşırlar. Gabriele Rothemann, büyük formatlı analog X-ışını fotoğrafçılığıyla gerçekleştirdiği "Aidiyet ve Aidiyetler" adlı eserinde, bu sürekli dalgalanmayı simgeleyen ve kişisel eşyaların kişisel kaderleri nasıl yansıttığını hatırlatan kişisel eşyalarla dolu bir sandık sunar.

Benzer şekilde, Gabriele Rothemann'ın "Ters Cam Resimler"i, yetişkinliğe adım atmış çocukların sahnelenmiş fotoğraflarından oluşur. Kışın çekilen bu görüntüler, çocukları bilinmeyen bir varış noktasına giden bir trenin içinde yakalıyor. Rothemann, tren penceresinden dışarıya bakan dingin bakışları, bu geçişin kaçınılmaz ve bitmek bilmeyen doğasını dokunaklı bir şekilde resmediyor.
Çok yönlü bir görüntü oluşturma süreci, Gabriele Rothemann'ı benzersiz fotoğrafik diline ve sembolik dünyasına götürüyor. Pratiğinde, insan doğasının bağlantılarını, çağrışımlarını ve gerilimlerini yakalayarak, toplumsal çapraz referansları da içeren hafıza görüntüleri yaratıyor.

Gabriele Rothemann (*1960 Offenbach am Main, DE, Alman ve İtalyan vatandaşı) Viyana'da yaşıyor ve çalışıyor. 2001'den beri Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde profesör olarak çalışıyor. Roma'daki Villa Massimo'daki Alman Akademisi ve Viyana Şehri Güzel Sanatlar Ödülü gibi çeşitli ödüller aldı. Seçilen sergiler arasında Hugenottenhaus Kassel (DE), Fotogalerie Wien (AT), 14 Bienal de La Habana (KU), Kunst Haus Wien (AT), Fotohof Salzburg (AT), Dom Museum Wien (AT), MUSA, Viyana (AT), Künstlerhaus Wien (AT), Kunsthalle Bremerhaven (DE), Villa Massimo, Roma (IT), Casina Pompeiana, Napoli (IT), Cizvit Kilisesi, Viyana (AT), Kasseler Kunstverein at Kunsthalle Fridericianum (DE), ve Museum Bochum (DE) yer alır.

gabrielerothemann.com

error: Content is protected !!