marcello farabegoli projects

content of current page

Türkçesi aşağıda


Pinar Ögrenci

A Gentle Breeze Passed Over Us, 2017
HD Video (6:00 min)

Courtesy of the artist

“A Gentle Breeze Passed Over Us” (Trailer of the English version: https://pinarogrenci.com/2017/the-air-breezed-upon-us/) asks a deeply rooted question: in our era of rapid social and technical transformation, in which our social order is no longer matched to our technological order, as Walter Benjamin predicted a century ago, what is home and what is homeland? Is it possible to tell stories of our world today without the experience of displacement and the terror and desperation that accompany it? Could the oud that softly slides across the waters of the Aegean Sea become the symbol of a deep culture of the Middle East that is dispersed all over the world, seeking a place for itself?

Displacement, migration, survival, and resistance are cornerstones of Pınar Öğrenci’s films and installations. Driving her works are difficult, everyday struggles: the stories she hears, observes, experiences, collects, and documents from different geographies. She has a background in architecture, which informs her poetic and experiential video-based work and installations that accumulate traces of “material culture” related to forced displacement. Her works are decolonial and feminist readings from the intersections of social, political and anthropological research, everyday practices, and human stories that follow agents of forced migration.

Pınar Öğrenci (*1973 in Van, TR) lives and works in Berlin and İstanbul. She was nominated for Böttcherstrasse Kunst Prize in 2022 and won Villa Romana Art Prize for 2023. Her works have been exhibited widely at museums and art institutions, including Harward Museum, New York (US), Frac Bretagne (FR), Berlinische Galerie (DE), documenta fifteen, Kassel (DE), Kunsthalle Bremen (DE), SAVVY Berlin (DE), Jewish Museum Munich (DE), Timisuara Biennial (RO), Tensta Konsthall, Stockholm (SE), Matters of Art Biennial Prag (CZ), Hundertwasser Museum, Vienna (AT), 12th Gwangju Biennial (KR), 6th Athens Biennial (GR), Sharjah Biennial13 (AE), MAXXI Museum, Rome (IT), and SALT Galata, Istanbul (TR).

pinarogrenci.com


Exhibition text: www.marcello-farabegoli.net/cermodern/

***


Pınar Öğrenci

Üstümüzden Hafif Bir Rüzgar Esti, 2017
HD Video (6:00 dk)

Sanatçının izniyle

“Üstümüzden Hafif Bir Rüzgar Esti” esaslı bir soru soruyor: Walter Benjamin’in bir asır önce öngördüğü gibi sosyal düzenimizin artık teknolojik düzenimizle uyuşmadığı, hızlı sosyal ve teknik dönüşüm çağımızda, yuva nedir ve vatan nedir? Yerinden edilme deneyimi ve buna eşlik eden dehşet ve çaresizlik olmadan günümüz dünyasının hikayelerini anlatmak mümkün müdür? Ege Denizi’nin sularında yumuşakça kayan ud, dünyanın dört bir yanına dağılmış, kendine bir yer arayan derin bir Ortadoğu kültürünün sembolü olabilir mi?

Yerinden edilme, göç, hayatta kalma ve direniş, Pınar Öğrenci’nin filmlerinin ve enstalasyonlarının temel taşlarıdır. Çalışmalarını yönlendiren şey, zorlu, günlük mücadelelerdir: farklı coğrafyalardan duyduğu, gözlemlediği, deneyimlediği, topladığı ve belgelediği hikayeler. Öğrenci’nin mimarlık alanında bir geçmişi var ve bu arkaplan zorla yerinden edilmeyle ilgili “maddi kültür” izlerini biriktiren şiirsel ve deneyimsel video tabanlı çalışmalarını ve enstalasyonlarını bilgilendiriyor. Çalışmaları, sosyal, politik ve antropolojik araştırmaların, ve gündelik pratikler ile zorunlu göçün aktörlerini takip eden insan hikayelerinin kesişimlerinden ortaya çıkan sömürgecilik karşıtı ve feminist okumalardır.

Pınar Öğrenci (*1973, Van, TR) Berlin ve İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor. 2022'de Böttcherstrasse Kunst Ödülü'ne aday gösterildi ve 2023'te Villa Romana Sanat Ödülü'nü kazandı. Eserleri, Harvard Müzesi, New York (ABD), Frac Bretagne, André Mussa (FR), Berlinische Galerie (DE), documenta fifteen, Kassel (DE), Kunsthalle Bremen (DE), SAVVY Berlin (DE), Jewish Museum Munich (DE), Timisuara Bienali (RO), Tensta Konsthall, Stockholm (SE), Matters of Art Bienali Prag (CZ), Hundertwasser Müzesi, Viyana (AT), 12. Gwangju Bienali (KR), 6. Atina Bienali (GR), Sharjah Biennial13 (AE), MAXXI Müzesi, Roma (IT) ve SALT Galata, İstanbul (TR) dahil olmak üzere birçok müzede ve sanat kurumunda sergilendi.

pinarogrenci.com


Sergi metni burada: www.marcello-farabegoli.net/cermodern/

error: Content is protected !!