marcello farabegoli projects

content of current page

Türkçesi aşağıda
Exhibition text / sergi metni burada: www.marcello-farabegoli.net/cermodern/


Luca Faccio

Untitled, 2022
Digital photos

Courtesy of the artist

Luca Faccio’s photographic works from the ongoing war in Ukraine transcend mere journalistic documentation. The images do not frequently depict tragedy; instead, they are dedicated to humanistic documentary photography, inviting viewers to immerse themselves in the environment and emotions of everyday life in a state of emergency. Blending distance and intimacy, objectivity and subjectivity Faccio’s photography underscores that war inevitably brings horror and suffering, exposing the failure of humanity.

Luca Faccio is renowned for his photographic work in war zones and oppressive regimes. The poetics of his practice lie in the simplicity with which he renders both brutality and humanity visible and accessible to viewers. The artist critically examines the relationship between viewer, subject, and photographer, reflecting on the empathetic aspects and possibilities of representation.

Luca Faccio (*1969 in Genova, IT) lives and works in Vienna. He graduated from the Vienna Academy of Fine Arts from Eva Schlegel’s masterclass and worked as a lecturer at the School for Artistic Photography (Friedl Kubelka), Vienna. His work is part of permanent collections such as Bank Austria and the City of Vienna. Selected exhibitions include Museum für Fotografie, Braunschweig (DE), Kunstraum Feller, Vienna (AT), Vienna Art Week (AT), Bildraum 07, Vienna (AT), Künstlerhaus Wien (AT) and Kunsthalle Wien (AT).

@lucafacciophotographie

***

Luca Faccio

Başlıksız, 2022
Dijital fotoğraflar

Sanatçının izniyle

Luca Faccio'nun Ukrayna'da devam eden savaştan çektiği fotoğrafik eserler, sıradan gazetecilik faaliyetinin ötesine geçiyor. Görüntüler sıklıkla trajediyi tasvir etmiyor; bunun yerine, görüntüler izleyicileri olağanüstü bir durumda günlük yaşamın ortamına ve duygularına dalmaya davet eden hümanist bir belgesel fotoğrafçılığını temsil ediyor. Mesafe ve yakınlığı, nesnelliği ve öznelliği harmanlayan Faccio'nun fotoğrafçılığı, savaşın kaçınılmaz olarak dehşet ve acı getirdiğini vurgulayarak insanlığın başarısızlığını açığa çıkarıyor.

Luca Faccio, savaş bölgelerinde ve baskıcı rejimlerde çektiği fotoğrafik eserlerle ünlüdür. Pratiğinin şiirselliği, hem vahşeti hem de insanlığı izleyicilere görünür ve erişilebilir hale getirmesindeki sadelikte yatmaktadır. Sanatçı, izleyici, özne ve fotoğrafçı arasındaki ilişkiyi eleştirel bir şekilde inceleyerek temsilin empatik yönleri ve olasılıkları üzerine düşünmektedir.

Luca Faccio (*1969, Cenova, IT) Viyana'da yaşıyor ve çalışıyor. Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nden, Eva Schlegel'in ustalık sınıfından mezun oldu ve Viyana Sanatsal Fotoğrafçılık Okulu'nda (Friedl Kubelka) öğretim görevlisi olarak çalıştı. Eserleri, Bank Austria ve the City of Vienna gibi kalıcı koleksiyonların bir parçasıdır. Seçilmiş sergileri arasında Museum für Fotografie, Braunschweig (DE), Kunstraum Feller, Viyana (AT), Viyana Sanat Haftası (AT), Bildraum 07, Viyana (AT), Künstlerhaus Wien (AT) ve Kunsthalle Wien (AT) yer almaktadır.

@lucafacciophotographie

error: Content is protected !!