marcello farabegoli projects

content of current page

Türkçesi aşağıda
Exhibition text / sergi metni burada: www.marcello-farabegoli.net/cermodern/


Songül Boyraz

UT. Collected own Hair, 2016 – 2024
The artist’s hair in a suitcase

Transitoriness, 2021
Digital photography

Courtesy of the artist

“First just a few fell out, then some more, now a whole crowd is looking at the clumps that once was my hair, my life.”
The works on display by Songül Boyraz document the externalisation of an inner process that combines the depth of the unconscious with building what was once uncontrollable nature in awareness. Not sure whether to untangle the chaos, to go down the path of every string or to treat and sculpt it like a brick – and with that, creating a new unknown part of the soul – it transforms outside the body into a new being. To watch distancing oneself from oneself while feeding and forming what is left behind feels like Kristeva’s object is coming back full force.

Songül Boyraz’s work centres on the artistic exploration of a body concept reflecting her experiences as a woman with a migrant background, facing social and cultural pressures, injuries, and exclusion. In her former homeland, she is no longer seen as native, and in her new one, never fully accepted. This experience of alienation shapes her life, leading her to express her identity politics through various media. Over 20 years, her work has oscillated between pain, fear, and defiance, embodying her complex relationship with identity and belonging.

Songül Boyraz (*1969 in Elbistan, TR) lives and works in Vienna. In 2001 she received the Austrian State Scholarship for Fine Art. In 2005 she took part in the MAK-Schindler Scholarship Program, Los Angeles (US). Selected exhibitions include Offenes Haus, Oberwart (AT), Vorarlberg Museum, Bregenz (AT), Badischer Kunstverein, Karlsruhe (DE), Belvedere 21, Vienna (AT), Open Source Gallery, New York (US), 4th International Çanakkale Biennial (TR), Kuad Gallery, Istanbul (TR), Royal Botanic Garden, Edinburgh (GB), and Gallery Nev, Ankara (TR).

songulboyraz.com

***

Songül Boyraz

UT. Kendi Saçını Topladı, 2016 – 2024
Sanatçının bavuldaki saçları

Geçicilik, 2021
Dijital fotoğrafçılık

Sanatçının izniyle

"Önce birkaçı düştü, sonra biraz daha, şimdi bütün bir kalabalık bir zamanlar saçlarım ve hayatım olan tutamlara bakıyor."
Songül Boyraz'ın sergilediği eserler, bilinçaltının derinliğini, farkındalıkta bir zamanlar kontrol edilemeyen doğayı inşa etmekle birleştiren içsel bir sürecin dışsallaştırılmasını belgeliyor. Kaosu çözmek mi, yoksa her telin yolundan gitmek mi, ya da onu bir tuğla gibi ele alıp şekillendirmek mi gerektiğinden emin olmayarak - ve bununla birlikte ruhun yeni, bilinmeyen bir parçasını yaratarak - eserler bedenin dışında yeni bir varlığa dönüşüyor. Kendinden uzaklaşırken geride kalanları besleyip biçimlendirmeyi izlemek, Kristeva'nın aşağılanma kavramının tüm gücüyle geri dönmesi gibi hissettiriyor.

Songül Boyraz’ın çalışmaları, göçmen bir geçmişe sahip, toplumsal ve kültürel baskılar, yaralanmalar ve dışlanmayla karşı karşıya kalmış bir kadın olarak deneyimlerini yansıtan bir beden kavramının sanatsal keşfine odaklanıyor. Eski vatanında artık yerli olarak görülmüyor ve yeni vatanında da asla tam olarak kabul edilmiyor. Bu yabancılaşma deneyimi hayatını şekillendiriyor ve onu kimlik politikalarını çeşitli medyalar aracılığıyla ifade etmeye yönlendiriyor. 20 yılı aşkın süredir çalışmaları acı, korku ve meydan okuma arasında gidip geliyor ve kimlik ve aidiyetle olan karmaşık ilişkisini somutlaştırıyor.

Songül Boyraz (*1969, Elbistan, TR) Viyana'da yaşıyor ve çalışıyor. 2001 yılında Avusturya Devlet Güzel Sanatlar Bursu'nu aldı. 2005 yılında Los Angeles'taki (ABD) MAK-Schindler Burs Programı'na katıldı. Seçilen sergiler arasında Offenes Haus, Oberwart (AT), Vorarlberg Museum, Bregenz (AT), Badischer Kunstverein, Karlsruhe (DE), Belvedere 21, Viyana (AT), Open Source Gallery, New York (ABD), 4. Uluslararası Çanakkale Bienali (TR), Kuad Galerisi, İstanbul (TR), Royal Botanic Garden, Edinburgh (Büyük Britanya) ve Galeri Nev, Ankara (TR) yer alıyor.

songulboyraz.com

error: Content is protected !!